Juvert
Petroselinum crispum
Apiaceae Umbelliferae
Nom en français : Persil cultivé.
Descripcioun :Lou juvert, que nous vèn d'Asìo dóu couchant, samena au nostre desempièi l'Antiqueta, se retrobo naturalisa d'aqui d'eila. Dins la Vau-cluso trachis uno meno que vendrié, segound Reduron, de l'Age-Mejan. La varieta presentado eici, ié dison angustifolium, emé de fuioun prim. Autramen se recounèis à si flour jauno e si fru coustela.
Usanço :Èi bèn couneigu pèr assaboura, fres, lou manja. Caup proun de vitamino (A...) e de sau mineralo. Li racino, li fueio e li fru fan pissa, soun bon pèr l'estouma e li règlo e contro li gas.
Port : Grando erbo
Taio : 0,4 à 0,8 m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Petroselinum
Famiho : Apiaceae
Famiho classico : Umbelliferae
Ordre : Apiales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 600 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Jun à avoust
Liò : Escoumbre e proche dis oustau
- Baus
- Muraio
- Champ
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Óurigino estenoumediterrano
Ref. sc. : Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W.Hill, 1925
Erbo-de-santo-Verounico
Kickxia spuria
Plantaginaceae Scrophulariaceae
Noms en français : Fausse velvote, Linaire bâtarde.
Descripcioun :L'erbo-de-santo-Verounico es uno planto rebaladisso e di proun pelouso, que trachis dins li champ e armas, subretout sus l'argielo. Li flour soun pichouneto, jauno e vióuleto e pourtado pèr de long pecou. Se destrìo de sa cousino, la velvoto-fèro, Kickxia elatino, bonodi li fueio (soun de bratèio) que soun pas astado (dènt à la baso) eici. Coumpara emé la velvoto-fèro que ié sèmblo proun.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Soun bessai li meme que pèr la velvoto-fèro.
Port : Grando erbo
Taio : 20 à 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Kickxia
Famiho : Plantaginaceae
Famiho classico : Scrophulariaceae
Coulour de la flour :
Jauno Vióuleto
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,5 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Jun à óutobre
Liò : Champ
- Ermas
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Kickxia spuria (L.) Dumort., 1829